Tiepolo en de honden

Regisseur Erik Vos* beschreef eens hoe ‘de honden bij Tiepolo als het ware een spiegelwereld vormen van het menselijk bestaan’. Hij refereerde hierbij aan de 104 tekeningen die Domenico Tiepolo (1727 – 1804) maakte over het leven van Punchinello, een personage uit de Commedia dell’arte. Punchinello’s hondje, schrijft Vos, is bij alle gebeurtenissen nauw betrokken en geeft specifieke uitdrukking aan zijn gevoelens, net als de volwassenen.

Voor mij was het een ontdekking, de honden van Tiepolo. Ademloos zat ik te kijken naar honden die er ongeïnteresseerd bijstaan, die ongelukkig afdruipen of een dansje doen. Ik vind het een mooi personage, zo’n hond.

* Erik Vos, Herinneringen van een regisseur – een wereld van beeld en verbeelding, 2014

20180111_184929
Detail, beschilderd podium